Kirjoittaja Aihe: Agilityn alkeiskurssi  (Luettu 1408 kertaa)

Hanna Janger

 • Hallituksessa
 • Tehopakkaus
 • *****
 • Viestejä: 949
Agilityn alkeiskurssi
« : Torstai 11.01.2018 10:57 »
Ilmoittautuminen agilityn alkeiskurssille

Agilityn alkeiskurssi alkaa helmikuussa. Kurssi pidetään torstaisin klo 17-18 Pahtajan agilityhallissa. Vetäjinä toimivat Hanna Janger ja Riikka Poropudas.

Agilityn alkeiskurssi on kahdekstasta kerrasta koostuva, agilityn alkeisiin perehdyttävä kurssi. Kurssin aikana tutustutaan agilityesteisiin, opetellaan niiden turvallinen suorittamistapa sekä aloitetaan tutustuminen perusohjauskuvioihin.
Käytettävissä olevan ajan rajallisuuden vuoksi kurssille valitaan vain kuusi koirakkoa. Koirien ikäraja on 9kk.

Kurssipaikan kriteereinä ovat:
- voimassaoleva Rovaniemen käyttökoirien jäsenyys (lisää jäseneksi liittymisestä linkistä: http://rkk.yhdistysavain.fi/)
- suoritettu harrastemaksu kaikilta harjoituskuukausilta (suoritetaan viimeistään kurssipaikan varmistuttua, lisätietoa linkistä: http://www.rkkry.fi/foorumi/index.php?topic=5.0
- hallittavuustestin läpäiseminen (lisätietoja hallittavuustestistä löydät tästä ketjusta)

Mikäli kriteerit täyttäviä koirakoita on enemmän kuin kurssipaikkoja, valitaan osallistujat voimassa olevien etusijakäytäntöjen mukaisesti.
Ilmoittautuminen seuraavan linkin kautta 18.1.2018 mennessä.
https://goo.gl/forms/sW0WIuaV1Kep027h1

Hallittavuustesti pidetään Pahtajan agilityhallilla la 20.1.2018 alkaen klo 17. Koirat testataan 6-8 koirakon ryhmissä.

Mahdolliset kysymykset voi esittää sähköpostitse osoitteeseen pj.rkkry@gmail.com
« Viimeksi muokattu: Tiistai 16.01.2018 09:01 kirjoittanut Hanna Janger »

Hanna Janger

 • Hallituksessa
 • Tehopakkaus
 • *****
 • Viestejä: 949
Vs: Agilityn alkeiskurssi
« Vastaus #1 : Torstai 11.01.2018 10:57 »
Hallittavuustesti

Hallittavuustestiin osallistujat jaetaan 6 koirakon ryhmiin. Testi järjestetään yhdelle ryhmälle kerrallaan. Testin arvioi kaksi Rovaniemen Käyttökoirien koulutusohjaajaa.

Testin läpäiseminen

Testin aikana ohjaaja saa käyttää erilaisia ääni- ja vartalokäskyjä, makupaloja, leluja ja muita koiraa motivoivia ja palkkaavia keinoja. Testin läpäiseminen vaatii hyväksyttävää suoritusta hallittavuustestin kussakin osiossa. Lisäksi arvioidaan koirakon yhteistyön antamaa yleisvaikutelmaa. Arvioinnissa otetaan huomioon koiran ikä ja mahdolliset rotuominaisuudet. Koiraa ja toisia koirakoita tulee läpi testin kohdella kunnioittavasti. Koiran hallitsematon aggressiivisuus ihmisiä tai koiria kohtaan on hylkäävä virhe.

Testin osa-alueet ja arvioidut kestot

Testin ja testaajien lyhyt esittely (5 min.)

Koirakot kokoontuvat löyhään riviin. Koirat ovat kytkettyinä, mutta niiden ei tarvitse olla käskyn alla. Koirat eivät saa leikkiä keskenään. Testin ohjaajat kertaavat testin sisällön ja käyttäytymissäännöt sekä esittelevät itsensä.
Huom! Testin kaikissa harjoituksissa arvioidaan myös koirien kykyä odottaa rauhallisesti (riuhtomatta, haukkumatta jne.) omaa vuoroaan. Koirat tai ohjaajat eivät saa häiritä suoritusvuorossa olevan koirakon suoritusta.

Harjoitus 1: Luoksepäästävyys, sosiaalisuus (10 min.)
Osallistujat asettuvat koirat kytkettyinä väljään riviin. Testin vetäjät käyvät yksi kerrallaan kättelemässä ohjaajat ja tervehtimässä koiraa. (Aran koiran omistaja voi omasta pyynnöstään tulla vetäjien luo eikä päinvastoin.)
Koiran ei tarvitse olla käskyn alla ja se saa tervehtiä testaajia. Koiran tulee käyttäytyä ystävällisesti ja olla ohjaajansa hallinnassa. Koiran tulee antaa koskea itseensä kohtuullisella suostuttelulla.

Harjoitus 2: Kontaktikävely (10 min.)
Osallistujat ovat koirat kytkettyinä väljässä rivissä. Kukin koirakko pujottelee vuorollaan rivin läpi (eli ohittaa toiset koirakot vuoroin vasemmalta ja vuoroin oikealta puolelta noin metrin etäisyydeltä). Suorituksen aikana koira ohittaa myös leluja (esimerkiksi tennispallon) ja makupaloja (esimerkiksi nakkeja lautasella).
Koiran tulee seurata ohjaajaansa vapaaehtoisesti (ei esimerkiksi tiukalla remmillä mukana vetäen). Koiran tulee pitää yllä kontaktia ohjaajaan (eli ei toistuvasti pyrkiä vuoroaan odottavien koirien tai maassa olevien lelujen tai ruokien luo).
Ohjaaja saa pitää kädessään lelua, namia tms., käyttää ääntään tai leikkiä koiransa kanssa oman suorituksensa aikana, jotta koiran mielenkiinto pysyy ohjaajassa.

Harjoitus 3: Paikallaolo (10 min.)
Ohjaajat asettuvat väljään riviin koirat kytkettyinä. Suoritusvuorossa oleva ohjaaja jättää koiransa paikoilleen vapaavalintaiseen asentoon ja poistuu tästä muutaman metrin päähän. Koiran tulee odottaa ohjaajaansa paikoillaan. Noin 10 sekunnin päästä ohjaaja saa luvan palata koiransa luokse ja palkata sen.
Koiralle saa jättää halutessaan remmin. Toinen testin vetäjistä jää tällöin koiran selän taakse ja astuu tarvittaessa remmin päälle estäen koiraa karkaamasta. Paikallaoloa saa vahvistaa suullisin tai vartalokäskyin koko suorituksen ajan.

Harjoitus 4: Luoksetulo (10 min.)
Koirakot ovat väljässä rivissä kentän laidalla. Suoritusvuorossa oleva ohjaaja poistuu koirasta noin 10 metrin päähän ja kutsuu luvan saatuaan koiran luokseen.
Koiran tulee tulla suoraan ohjaajansa luo ja antaa ottaa itsensä kiinni. Koiraa ei tarvitse kutsua sivulle tms., vaan harjoituksen voi lopettaa esimerkiksi yhteiseen leikkiin, jonka jälkeen koira kytketään kiinni.
Koiralle voi jättää remmin. Harjoituksen voi suorittaa ns. vauhtiluoksetulona, jossa ohjaaja kutsuu koiran luokseen jatkaen samalla itse esim. juosten eteenpäin. Tarvittaessa esim. testin vetäjä voi pitää koiraa paikoillaan ohjaajan poistuessa. Paikallaoloa ja/tai luoksetuloa saa vahvistaa esim. toistuvin käskyin.

Harjoitus 5: Koiran ja ohjaajan yhteistyö (10 min)
Ohjaaja leikittää koiraa. Koiran tulee olla irti/ pitkän liinan päässä. Koiran tulisi olla kiinnostunut ohjaajastaan ja hallittavissa. Koira ei saa karata muiden koirien luokse.

Suullinen palaute (10 minuuttia)
Kaikille testiin osallistuneille annetaan välitön suullinen palaute noin viiden minuutin päästä viimeisestä suorituksesta. Samalla annetaan tarvittaessa kotiläksyjä ja vinkkejä yhteistyön parantamiseksi.

Copyright Mirka Saarelainen, Katja Karhunen & Hukka-Putki ry
www.kolumbus.fi/hukka-putki

Julia Karppinen

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 2
Vs: Agilityn alkeiskurssi
« Vastaus #2 : Maanantai 15.01.2018 15:45 »
Tulen hallittavuustesteihin, mutta pääsen paikalle vasta 17.30 koska olen kasvattajan peruskurssilla, joka loppuu lauantaina vasta klo 17. Jade-koira on 18kk, shetlanninlammaskoira, 39cm ja kuuluu siis kokonsa puolesta mediin. Aikaisempaa kokemusta on hieman muutamalta erilliseltä agility tunnilta, mutta varsinaista alkeiskurssia ei olla vielä käyty.

Hanna Janger

 • Hallituksessa
 • Tehopakkaus
 • *****
 • Viestejä: 949
Vs: Agilityn alkeiskurssi
« Vastaus #3 : Tiistai 16.01.2018 09:02 »
Hox!  Muuttunut ikäraja!

Annukka Puro-Tahvanainen

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 24
Vs: Agilityn alkeiskurssi
« Vastaus #4 : Perjantai 19.01.2018 20:11 »
Hei!
Huomasin ilmoituksen alkeiskurssista vasta nyt. Olisin kovasti kiinnostunut pääsemään ainakin hallittavuustestiin. Ilmoittauduin äsken kurssille, toivottavasti olisi mahdollista päästä vielä mukaan.